lördag 11 juni 2011

Katten, råttan och digerdöden

För väldigt länge sedan uppskattades katten och ansågs som något heligt sänt från gudarna, eller som något gudomligt. Det gick aldrig att tämja den som man kunde med alla andra bondgårdsdjur och den gick alltid sin egen väg. Problemen med mössen i jordbruket gjorde att tamkatten blev en värdefull medlem i byarna.
I Egypten avgudades den stort, vilken syns på de bevarade avbilderna.

Råttan kommer ursprungligen från Asien. Det finns två olika sorter: Brunråttan och Svartråttan.
Brun- och svartråttan är två av jordens värsta och mest fruktade skadedjur. De är extremt duktiga på att anpassa sig till olika miljöer. Brunråttan levde ursprungligen i en kallare miljö i norra Kina och svartråttan i de mer tropiska områdena. När sjöfarten utvecklades följde råttorna med som fripassagerare vilket senare visade sig få förödande konsekvenser. Råttorna är ansvariga för enorma ekologiska konsekvenser eftersom de är allätare och förökar sig snabbt. (Däggdjur har bröstvårtor, men utvecklingen har gått fort hos råttan så därför saknar hannen bröstvårtor. Den är alltså före människan).

Under medeltiden, speciellt under åren 1349-1350 drabbades människan utav en pestepidemi som vi kallar för digerdöden. Då den drabbade människan kallades den för "den stora döden" eller "den stora pesten". Pest är egentligen bara en sjukdom som drabbar gnagare. När en gnagare blir sjuk förökar sig pestbakterier som finns i blodomloppet. När en pestloppa sedan biter gnagaren blir den fylld av pestbakterier och om gnagaren är så sjuk att den dör måste loppan bita ett annat djur för att få i sig blod. Det kan till exempel vara en människa som faller offer för loppan och då sprids pesten vidare till människan. Då en människa väl är biten kan denne sprida pesten vidare till en annan människa.
Då råttor drabbas av pest brukar det ske en massdöd hos arten, men någon sådan finns inte nedskriven någonstans så därför har man tvivlat på att det faktiskt var råttan som spred pesten. Men kanske var man för upptagen med människans död för att orka bry sig om råttorna? Man vet däremot att pesten även drabbade Island, och där skall det tydligen inte finnas några råttor...
Det berättas om krig där man slungade smittade pestlik på fienden och hoppades att de skulle bli smittade. Och nu har jag spårat ur lite..
Pesten spred sig alltså hursom till Europa med svartråttans hjälp och dödade upp emot hälften av av hela Europas befolkning och de sociala och ekonomiska konsekvenserna var mycket mycket stora.
Under den här tiden förlorade kyrkan en stor del utav sin makt eftersom de inte kunde förklara sjukdomen. Kyrkan gav då många olika minoriteter skulden för epidemin vilket ledde till massakrer på religiösa och politiska  minoriteter, speciellt judarna fick ta mycket skit.

Under 1300-talet hade kyrkan förklarat för människan vad katten var för sattyg. Katten var ondska. Katten var djävulens sändebud eller faktiskt djävulen själv eftersom det inte gick att tämja katten som en hund. Katten hade ju under tidigare tider avgudats som en gud, och enligt kristendomen finns det bara en Gud. Därför skulle katten ut ur folkets hem och skickas dit häxorna skickats.

Då pesten kom fanns det ingen naturlig fiende för svartråttan i städerna, eftersom katten var borta så därför kunder råttan, loppan och pesten härja skoningslöst i folks hem.
"Oj, vad har vi gjort..?" tänkte kyrkan och skyllde på judarna som levde i egna samhällen och höll en mycket bättre hygien.

Folket insåg värdet i katten och tog den tillbaka samtidigt som brunråttan som både är större och starkare än svartråttan kom in på arenan. Brunråttan kan inte sprida pesten och varje gång pesten kom tillbaka i vågor minskade den i styrka.

Än idag sprider råttorna sjukdomar. Sommaren 2010 var en pestepidemi vara under uppsegling i Burma och forskare i Taiwan har upptäckt att brunråttan bär på en ny bakterie som är dödlig för människan (bartonella rochalimae) och om denna får fäste kommer en global epidemi att bryta ut och digerdöden kommer framstå som en fjärt i rymden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar